Intrebari frecvente

Acasa / Intrebari frecvente

Intreaba Medicul

Pentru ca dintii sanatosi pot fi miscati la orice varsta, medicii ortodonti pot imbunatati ocluzia si zambetul, practic oricui, de altfel este comun ca medicii ortodonti sa trateze pacienti de 50-60 de ani sau mai mult.

Principalele probleme ortodontice care pot aparea in perioada adulta sunt: inghesuirea dentara, probleme parodontale, cum ar fi retractii ale gingiei, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, tocirea dintilor, pierderea osoasa graduala cu aparitia mobilitatii dintilor si la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulatiei temporomandibulare cu manifestari diferite: dureri de cap pana la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gatului, dureri la nivelul coloanei vertebrale, dureri la nivelul ochilor sau dureri cervicale, care pot fi cauzate sau intretinute de o ocluzie incorecta. Asfel de situatii mai complicate necesita cooperarea medicului ortodont cu alti medici specialisti, cum ar fi: paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician.

Rezolvarea problemelor de ortodontie nu sunt legate numai de estetica. Punctul principal care se urmareste intr-un tratament de ortodontie este obtinerea unei functionalitati corecte.

Tratamentul ortodontic si cresterea copilului sunt interdependente. O problema comuna de ortodontie este proclinatia dintilor anteriori-superiori (dintii din fata in pozitie foarte anterioara). Foarte des, aceasta problema este cauzata de o mandibula mai mica fata de maxilarului superior.

Cat timp maxilarul superior si cel inferior cresc, se pot folosi aparate care sa stimuleze sau sa ajute cresterea mandibulei (maxilarului inferior) sa ajunga din urma maxilarul superior.

O neconcordanta severa de crestere a maxilarului care poate fi corectata foarte bine la un copil in crestere, la un adult poate necesita o interventie chirurgicala (daca nu s-a tratat la timp).

Copiii cu probleme de neconcordanta de crestere in latime sau lungime a maxilarelor trebuie sa fie evaluati pentru tratament cel tarziu la varsta de 10 ani pentru fete si 12 ani pentru baieti.

Daca depindeti de opinia altora pentru luarea unei decizii in privinta inceperii unui tratament ortodontic, este preferabil sa veniti la consultatie cu persoanele care vor lua aceasta decizie.

Copiii trebuie sa vina neaparat la consultatie cu parintii si de asemenea la fiecare vizita ulterioara inceperii tratamentului ortodontic.

Asa cum mostenim culoarea ochilor de la parintii nostri, caracteristicile gurii si ale maxilarelor se mostenesc de asemenea. Factorii locali cum ar fi suptul degetelor, rata mare de prezenta a cariilor dentare, traumatismele, problemele gingivale si pierderea prematura a dintilor temporali pot contribui de asemenea la o ocluzie gresita.

Unul din cinci copii de varsta scolara prezinta o problema severa de ocluzie (muscatura) asa ca nu este surprinzator ca dumneavoastra aveti nevoie de bracketsi sau aparat dentar.