Oral Diagnostic

Oral Diagnostic

Caria dentara, ramane alaturi de bolile cardiovasculare si cancer, una din cele mai raspandite boli ale populatie. Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui. Triada de factori care duce la aparitia carie dentare este:

  • Terenul favorabil (calitatea smaltului, calitatea salivei etc);
  • Alimentatia. Hidrocarbonatele (in special dulciurile asociate cu fainoasele), in contact cu saliva se descompun in glucoza, zaharoza. Aceste substante sunt folosite de bacterii pentru inmultire si producerea de acizi;
  • Placa bacteriana este un sistem ecologic microbian, care se inmulteste pe baza alimentatiei si produce acizi care demineralizeaza smaltul si in timp poate duce la aparitia cariei dentare.

La aceasta triada de factori, in aparitia cariei dentare se adauga si igiena necorespunzatoare. Astfel, pentru prevenirea aparitiei cariei se recomanda: evitatea dulciurilor si fainoaselor, periajul dintilor dupa fiecare masa (daca acest lucru nu e posibil, folosirea apei de gura cu clorhexidina, consumul de alimente mai dure:mere, morcovi), periajul de dimineata si seara, folosirea atei dentare, a dusul buccal, control dentar la 6 luni.

Chiar si atunci cand aceste masuri sunt respectate, caria dentara poate apare, incriminate fiind terenului pacientului: ereditatea si predispozitia la imbolnavirile dentare, bolile generale, profesia, mediul de viata.

Dintele este format din smalt, dentina si cement.

Smaltul este cel mai dur tesut al dintelui si acopera in totalitate coroana. Grosimea smaltului e variabila, fiind maxima la nivelul fetelor vestibulara si lingual/palatinala si minima la colet(la nivelul gingiei). Smaltul nu este regenerabil.

Dentina este cel mai voluminos tesut dentar, fiind acoperit de smalt, la nivelul coroanei si de cement la nivelul radacinii. Dentina e strabatuta de numeroase canalicule, care la randul lor contin niste prelungiri ale odontoblastilor(celule specializate care depun dentina). Pe langa aceste se mai gaseste limfa dentara si terminatii nervoase (vezi hiperestezia si hipersenbilitatea dintelui-un alt articol). Dentina poate fi depusa tot vietii.

Cementul este un complex organomineral, care acopera radacina dintelui si care asigura fixarea dintelui in os.

Toate aceste 3 componente ale dintelui, pe langa functiile proprii, au rolul de a proteja pulpa dentara.

Pulpa dentara e tesutul moale al dintelui, alcatuita din vase de sange,limfatice, terminatii nervoase, celule si fibre musculare.

 

Functiile pulpei sunt:

  • Functie de dentinogeneza. Aceasta consta in capacitatea pulpei de a produce dentina. Formarea dentine e influentata de factorii stimulatori (agentii fizici/chimici/mecanici/bacterieni) ce actioneaza diferit si neorganizat pe toata durata existentei dintelui pe arcada.
  • Functie nutritiva. Este asigurata de bogata retea de vase de sange, ce se gaseste la acest nivel.
  • Functie senzitiva. Este reprezentata de terminatiile nervoase; acest lucru explica sensibilitatea pulpara (vezi hiperestezia si hipersenbilitatea dintelui-un alt articol)
  • Functie regresiva a pulpei e un proces de imbatranire, ce se instaleaza cu varsta sau precoce (atunci cand factorii stimulatori actioneaza prelungit, iar functia de dentinogeneza nu mai face fata) odontoterapie.

Astea fiind spuse, caria dentara poate afecta toate structurile dintelui:

  1. Caria in smalt. Cu toate ca smaltul e tesutul cu cel mai inalt grad de mineralizare din organism, este uimitor cat de usor se dezintegreaza in timpul proceselor de cariogeneza. La acest nivel, caria apare la nivelul suprafetelor netede(fata vestibulara, palatinala/lingual, interdentar), dar cel mai frecvent se formeaza in santurile si fosetele dintilor laterali, unde alimentele stangeaza si autocuratirea este inaccesibila.
  1. Carie in dentina. Agentii cariogenic, ce patrund prin intreaga grosime a smaltului, produc demineralizari in dentina, in timp ce smaltul e mai putin afectat. La limita smalt-dentina, microorganismele provenite din caria smaltului se dezvolta in conditii bune. Ulterior, smaltul subminat tinde sa devina sfaramicios si se poate eventual fractura sub actiunea fortelor masticatorii, determinand aparitia unei cavitati carioase. O data ajunsa in dentina, caria evolueaza cu repeziciune, dentina fiind un tesut mai slab mineralizat decat smaltul.
  1. Caria in cement/radiculara. Aceasta apar cel mai des la persoanele adulte si varstnice, cand gingia se retrage, ca urmare a bolilor parodontale, periajului intempestiv etc, si se expune radacina. Caria in cement evouleaza mult mai repede spre dentina radiculara, cementul fiind si mai slab mineralizat decat dentina si, implicit smaltul; acest lucru explica de ce sunt foarte dureroase la contactul cu apa rece, aerul. Daca in celelalte doua clasificari, caria evolueaza in profunzime, in aceasta sectiune, evolutia ei este mai mult in suprafata.

 

Care sunt simptomele cariei dentare:

  • Durere suportabila la agenti chimici (dulce/acru), termici (rece) care inceteaza odata cu indepartarea stimulului
  • Prezenta petelor albe-maronii si marmoratiile smaltului (coloratie bruna/neagra)
  • Lipsa de substanta dura dentara (procesul carios): o gaura in dinte, margini taioase percepute de limba/obraji
  • Papila interdentara iritata, sangeranda, semn al unei carii interdentare

Cum am spus mai sus, odontoterapia se ocupa cu prevenirea si tratarea cariei.

 

Prevenirea aparitie cariei dentare

In urma studiilor, specialistii au ajuns la concluzia ca santurile si fosetele ocluzale sunt cele mai vulnerabile la aparitia proceselor carioase, in special cele ale dintilor laterali(molarii).

Incidenta crescuta a acestor procese carioase se datoreaza:

  • Retentiei de alimente si bacterii in aceste santuri si fosete
  • Imposibilitatea realizarii unei curatiri foarte bune, indiferent de mijloacele folosite
  • Cantitatea de smalt e mai mica la acest nivel, comparativ cu celelalte suprafete; acest lucru permite o progresia mai rapida a cariilor spre dentina

O data erupt, dintele este predispus la carie; din acest motiv se recomanda sigilarea dintilor, cat repede dupa aparitia acestora pe arcada.

odonto2Sigilarea este o metoda de izolare a dintilor fata de mediul oral, de protectie, cu rol in prevenirea cariei dentare. Metoda consta in aplicarea unui material fluid, care patrunde in santurile si fosetele molarilor. Sigilarile se recomnda a fi efectuate intre 6-15 ani, perioada in care erup molarii si premolarii permanenti. Nu trebuie neglijati nici molarii temporari, acestia fiind sigilati la varsta de 3-4 ani.

Sigilarea se adreseaza atat adultilor, dar mai ales copiilor:

  • Copii cu multiple carii in dentitia temporara si igiena orala precara, sigilarea dintilor permanenti este absolut necesara
  • Copii cu nevoi speciale
  • Copii din medii sociale dezavantajate

Realizarea sigilarii dintilor nu presupune absenta de la controalele periodice la medicul dentist (la fiecare 6 luni)

Tratarea cariei dentare

Tratamentul cariei dentare presupune inlaturarea tesuturilor afectate, protectia celor ramase integre si reconstructia dintelui. Tehnicile moderne de tratament utilizeaza materiale care ajuta la mentinerea vitalitatii dintilor, chiar si in cariile profunde, actionand ca o bariera in fata variatiilor de temperatura din cavitatea bucala, cu eliberare continua de fluor.

Reconstructia dintilor afectati prin carie se realizeaza cu materiale biocompatibile, cu o rezistenta asemanatoare smaltului dentar si aspect fizionomic superior. Surprinse in stadii incipiente cariile dentare pot beneficia de un tratament minim invaziv, cu redarea aspectului estetic si a functionalitatii. Materialele utilizate in cabinetul nostru, pentru restaurarea dintilor cariati sunt rasinile compozite. Aceste sunt materiale moderne, care au inlocuit amalgamul (utilizat mult in trecut), ce se gasesc intr-o varietate cu nuante, asa cum sunt si dintii nostri.