Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
O lucrare de implantologie dentara se compune din:
- Implant dentar
- Bont de vindecare
- Bont protetic
- Coroana/ lucrare protetica de variate tipuri
Procedurile generale pentru o lucrade de implantologie dentara:
- Inserarea implantului – se face fie imediat post-extractie sau dupa o perioada mai indelungata in functie de starea de sanatate a osului. Urmeaza o perioada de vindecare si integrare a implantului (integrarea acestuia in masa osoasa) care variaza intre 4 si 6 luni.
- Inserarea bontului protetic. Odata cu determinarea osteointegrarii implantului, medicul plaseaza un bont protetic, bont care serveste ca si suport exterior gingiei pentru sustinerea lucrarii protetice. In conditii ideale, perioada de vindecare a gingiei este de aproximativ o saptamana.
- Adaugarea coroanei/lucrarii protetice
RISCURI SI COMPLICATII
Riscuri post-operatorii imediate:
- infectie
- sangerare excesiva
- leziuni ale gingiei (mai putin de 5% din cazuri)
- Absenta osteointegrarii
Intre 1 si 6% din totalul pacientilor pierd implanturile din motive individuate dupa caz. Factorii principali de risc pentru nereusita integrarii corecte a unui implant dentar sunt:
- stare de sanatate generala precara
- nerespectarea indicatiilor post-operatorii date de medic
- igiena orala precara
- abuzul de tutun
- abuzul de droguri